divendres, 29 desembre de 2006

Recepta del caldo de Nadal


QUÈ HEM FET EL NADAL 06 (per 16 persones)


Carns

Cansalada virada, dos talls generosos
una cuixa gran de gallina
un os de pernil
dos ossos de vedella (genoll, vano)
punta de costella de xai
5 botifarres negres (3 molt curtetes)
10 peus de porc
1.5 Kg de carn de vedella picada
1.5 Kg de carn de porc picada
orella i morro de porc a ca la Fina Burgaya
4 ossos de porc salats


Herbes

Julivert
herbes pel caldo
porros
cebes
tota una col
amanida (però ningú no n'ha volguda)
patates pel caldo (però no n'he fet, al final)


Altres

5 ampolles de cava
3 ampolles de vi
4 ampolles d'aigua de litre i mig
torrons de Vic
pinyons
nou moscada
canyella en pols
4 paquets de galets de ca l'Encarna (són boníssims, 15 minuts)
2 barres de pa francès
2 Kg de cigrons
1 pa de pagès que no hem ni tastat.
Haig de tenir a punt guants nous de goma per barrejar les carns de la pilota
Farina

Elaboració

El dia 24 de desembre al matí he omplert d'aigua l'olla gran del soterrani. He començat a tirar les carns i dos o tres peus. Els altres peus els he salpebrat i els he tingut hores a la nevera.

He bullit els peus en l’olla d’alumini gran amb herbes. Queda un brou molt fort. Però després el faig servir per bullir-hi la col.

Al cap d'una hora de bullir i d'anar desescumant contínuament, hi he tirat les herbes. Ha bullit fins a la tarda, des que he posat els peus fins que ho he colat han passat unes 6 hores.

He colat el caldo i l'he distribuït en dues olles. L'olla gran de pressió l'he omplerta i l'he guardada pel caldo de demà, hi he barrejat pastanagues, cebes i porro triturat a la batedora.
La col l'he bullida sola a l'olla dels peus de porc, el dia 25.

El dia 25 he fet la pilota. He fet 21 pilotes. Hi he barrejat les dues carns, 6 ous, una mica de sal, nou moscada (un pensament) , canyella en pols (mig pensament), pinyons i julivert (l'all no li he posat), dos pans francesos, llet i farina per arrebossar-les. Les he bullides a l’olla gran inoxidable, però és millor fer-ho a la d’al·lumini perquè el caldo de les pilotes guanya i té més bon gust.

He guardat els peus de porc a la cassola de ferro negre. Abans de dinar les he fetes bullir a l’olla d’inoxidable.

Les pilotes a la safata del forn.

Després de fer una bullida als cigrons, els he col·locat amb la col a la safata ovalada juntamnet amb la col.

Al matí he trinxat a la batedora cigrons i els he tirat a l'olla dels galets. Quan falta una hora pel dinar he tirat a l'olla dels galets 2 botifarres negres, la resta a l'olla dels peus. He col·locat les botifarres negres amb les pilotes. A les pilotes hi he tirat un polsimet de sal per cada persona, 16 polsims de sal. I ha quedat al punt.

20 minuts abans de dinar he tirat 4 paquets de galets del Gallo.

Només han sobrat uns 5 plats de caldo amb galets que ens els hem menjat esl dos dies següents.

Però el més bonic de tot ha estat la companyia, les cantades, les rialles, les dècimes, les complicitats, els records i l'estimació que ens tenim tots plegats.

M. Dolors

2 comentaris:

tXeLL ha dit...

I que bona que estava la pilota de pinyons de la M.Dolors... MmmMmMmM

Anna ha dit...

...mmmmmm... M'ha tornat a venir la mel als llavis només de recordar-ho...

I que bo que estava el caldo contundent!!!

Tieta, cada any ens omples els cors i els estómacs per aguantar un any més. Gràcies.